Historie en cultuur

 

Vesting Bourtange    

Vesting Bourtange

W. Lodewijkstraat 33
9545 PA Bourtange

 

Welkom in jaar 1742!

Vlakbij de Duitse grens, in het prachtige Westerwolde (Zuid-Oost Groningen), ligt de vesting Bourtange. Een uniek historisch verdedigingswerk dat zijn gelijke niet kent. Heden en verleden gaan perfect samen in deze kleine, sfeervolle vestingstad.

 
   

 

 

 

 
  Klooster  

Klooster Ter Apel

Boslaan 3-5 

9561 LH TER APEL 

 

Voor doortrekkende reizigers en pelgrims was het klooster een plaats van gastvrijheid en toewijding. Hoewel accenten zijn verlegd, is Klooster Ter Apel tot op de dag van vandaag een ontmoetingsplaats gebleven.  
   

 

 

   
  Westerbork  

Kamp Westerbork

Oosthalen 8
9414 TG Hooghalen 

 

Door de toestroom van Joodse vluchtelingen uit Duitsland en de gebrekkige opvang in Nederland ontstond de noodzaak voor de oprichting van een vluchtelingenkamp: het Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork.  
   

 

 

   
  fraeylemaborg  

Groninger Borgen

 

Borgen in Groningen
In tegenstelling tot in de rest van Nederland, is in Groningen het oude woord "burg" of "burcht" in ere gehouden, waardoor kastelen in het noorden van Nederland twee kenmerkende benamingen hebben: in Friesland "stinzen" en in Groningen "borgen". Toch is de benaming "borg" aan enige devaluatie onderhevig geweest, doordat ook niet middeleeuwse kastelen, maar ook bepaalde huizen uit latere eeuwen de benaming "borg" namen of kregen. 
 
   

 

     
  Hunebedden  

Hunebedden

Bronnegerstraat 12
9531 TG Borger

 

Hunebedden zijn de restanten van stenen grafkelders waarin het boerenvolk dat het noorden van ons land circa 5400 jaar geleden bewoonde, zijn doden bijzette. Vrij algemeen wordt aangenomen dat het massagraven waren, waarin veel generaties een laatste rustplaats kregen.  
   

 

     
  slot Clemenswerth  

Jachtslot Clemenswerth

49751 Sögel 

 

Op de wildrijke jachtterreinen in het Eemsland ontstond een van de grootste architectonische kostbaarheden van de Europese laatbarok: het kasteel van Clemenswerth. Het unieke kasteel met prachtige centraalbouw en acht stervormig geordende gastenpaviljoenen is een meesterwerk en wordt door kunsthistorici graag met de koninklijke barokkastelen van Frankrijk vergeleken.  
   

 

     
  Stijlkamer Ottenhoes  

Monumentendorp Orvelte

 

De monumentale boerderijen, de goed onderhouden woningen, de statige bomen, mooie tuinen en straten, met kinderkopjes en oude klinkers, geven het dorp een unieke sfeer. En je voelt het direct: in dit prachtige dorp wordt geleefd en gewerkt!  
   

 

     
  Burcht van Wedde  

Burcht te Wedde

Hoofdweg 7
9698 AA Wedde 

 

De ontwikkeling van het dorp Wedde is sterk bepaald door aanwezigheid van de in de 14e eeuw gebouwde borg. De borgbewoners hadden grote invloed op bestuur en rechtspraak van Westerwolde. Dit leidde bij de bevolking uit de omgeving nogal eens tot spanningen. Westerwolders vermoordden twee leden van het geslacht Addinga. In de 16e eeuw werden heksenprocessen gevoerd op de borg. Hierbij werden 19 vrouwen veroordeeld en als heks verbrand. Door de strategische ligging aan de weg Groningen-Duitsland raakte de borg vaak betrokken bij krijgshandelingen.  
   

 

     
  Garnizoenskerk met pastorie Oudeschaans  

Vesting Oudeschans

 

 

De eerste bewoning op de plaats van Oudeschans ontstond toen in het midden van de 16e eeuw een zijl werd aangelegd in de Westerwoldse Aa. In 1593 legde graaf Willem Lodewijk van Nassau rond het zijl een vesting aan. Deze schans die toen aan de Dollard lag, werd aanvankelijk de Bellingwolderschans genoemd, maar na aanleg van de Nieuweschans in 1628 kwam meer en meer de naam Oudeschans in zwang.  
   

 

     
        Menu  

Adresgegevens

Camping 't Plathuis
Bourtangerkanaal Noord 1
9545 VJ , Bourtange , Groningen

Tel. +31 (0)599 354383

Camping Plathuis is Highly recommended bij Zoover Camping Plathuis is Highly recommended bij Zoover Camping 't Plathuis is winnaar Zoover Award 2010 Lees onze beoordeling op Zoover